Hoe financiert u een recreatiewoning?

Misschien heeft u voldoende op uw spaarrekening staan om het huisje in een keer te betalen. Maar of dat slim is? Een groot deel van uw vermogen zit dan vast. Door waardevermeerdering groeit dat vermogen wel aan, maar u kunt pas over het geld beschikken als u het pand verkoopt. Let er daarom op dat u voldoende overhoudt voor andere leuke zaken, voor onverwachte uitgaven of om uw inkomen aan te vullen. Bedenk dat u er met de aanschafkosten alleen nog niet bent. U betaalt 10,4% overdrachtsbelasting en u wilt het huisje misschien nog opknappen, verduurzamen of inrichten.

Andere hypotheekregels voor vakantiehuis
Heeft u onvoldoende vermogen of sluit u gewoon liever een hypotheek af voor uw vakantiewoning? De regels zijn in dat geval anders dan bij een reguliere hypotheek. Om te beginnen zult u niet voor de volledige koopsom een hypotheek kunnen krijgen: 30% tot 40% van het aanschafbedrag moet u zelf inbrengen. De hypotheekrente ligt voor een vakantiehuis vaak hoger dan bij een hypotheek voor de eerste woning. En de hypotheekrente is niet fiscaal aftrekbaar omdat het om een hypotheek voor een tweede woning gaat. U heeft met een hypotheek bovendien bijkomende kosten voor een taxatie, de notaris en hypotheekadvies. Die kosten kunt u niet in de hypotheek meefinancieren.

Kosten persoonlijke lening
De derde financieringsmogelijkheid is om een persoonlijke lening af te sluiten. Als uw inkomen hoog genoeg is, kunt u samen met uw partner wel tot 150.000 euro lenen. Anders dan met een hypotheek is op die manier misschien wél de volledige aanschaf te financieren. De rente op consumptief krediet ligt meestal hoger dan een hypotheekrente. Maar de looptijd is veel korter, vaak maar 10 jaar. Daardoor betaalt u minder lang rente waardoor de totale kosten toch lager uit kunnen vallen dan de totale kosten van een hypotheek. Maar een nadeel is dat uw maandlasten vrij hoog zijn, want u bent verplicht om de lening binnen de looptijd af te lossen. Als u regelmatig uw huisje verhuurt kunt u die inkomsten gebruiken om de lening af te lossen.

Hypotheek niet altijd mogelijk
Of u kiest voor een hypotheek of een persoonlijke lening hangt ook af van het type recreatiewoning zelf. Want u kunt alleen een hypotheek krijgen voor een echte woning van baksteen of beton met een volwaardige fundering. Een chalet bijvoorbeeld voldoet niet aan die voorwaarden. U bent dan echt aangewezen op uw eigen geld of een persoonlijke lening.

Denkt u erover om een recreatiewoning aan te schaffen? Bespreek dan met ons hoe u die het beste kunt financieren. We berekenen uw kosten en adviseren u over de gevolgen van een bepaalde keuze. En uiteraard gaan we op zoek naar de bank die u een mooi aanbod kan doen.