Nederland telt een recordaantal caravans en campers

Vooral sinds corona is de populariteit van kamperen in een stroomversnelling gekomen, volgens de KCI. Tijdens de lockdowns was het vaak de enige manier om er even uit te kunnen. Buiten zijn, in de natuur slapen: het was ineens heel aantrekkelijk. Corona wakkerde bij sommige mensen ook de wens aan om duurzamer te leven. Kamperen wordt gezien als een meer ecologisch verantwoorde manier van reizen met waardering voor een eenvoudige manier van leven. Maar té eenvoudig hoeft natuurlijk niet. Veel caravans en campers bieden een zekere luxe. Een groot voordeel is verder dat u met een camper of caravan mobiel bent. U kunt gemakkelijk een andere bestemming kiezen.

WA-verzekering
Aan welke verzekeringen moet u denken als u een camper of een caravan koopt? De camper is een auto en u bent daarom verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Die vergoedt alleen de schade die u met de camper toebrengt aan anderen. Voor een caravan is een WA-verzekering niet nodig. De caravan valt wat betreft aansprakelijkheid onder de WA-dekking van de auto of eventueel onder uw aansprakelijkheidsverzekering.

Schade veroorzaakt door een ander
Uw camper of caravan kan uiteraard ook schade oplopen. Is de schade veroorzaakt door een ander? Dan is die aansprakelijk en draait zijn WA-verzekeraar op voor de vergoeding. Nog niet zo lang geleden moest u dan zelf achter de aansprakelijke tegenpartij aan. Vaak veel gedoe en heel tijdrovend. Sinds kort geldt daarom de zogeheten 'directe schadeafhandeling'. Uw eigen verzekeraar keert de schadevergoeding aan u uit en verhaalt dit bij de WA-verzekeraar van de tegenpartij.

Wat valt onder de dekking?
Is de schade niet door iemand anders veroorzaakt? Dan kunt u met een camper- of caravanverzekering een schadevergoeding krijgen. Het voertuig zelf is verzekerd en ook alles wat binnen vastzit, zoals kastjes, tafels en bedden. Zaken als een voortent, luifel, airco, satellietschotel of fietsenrek, kunt u eventueel meeverzekeren. Diefstal van de caravan is alleen gedekt als u aan speciale preventie-eisen voldoet zoals een disselslot en/of gedemonteerde wielen. Losse spullen die u meeneemt in de camper of de caravan, zoals borden, meubilair en gordijnen, kunt u apart verzekeren. Kleding, camera en andere vakantiespullen worden beschouwd als bagage. Die kunt u verzekeren op de reisverzekering.

Diefstal en hagelschade
Bij een total loss kunt u de nieuwwaarde vergoed krijgen als uw caravan of camper niet ouder is dan 5 of 10 jaar, afhankelijk van de verzekeraar. Hagelschade is niet vanzelfsprekend meeverzekerd. Verzekeraars hanteren daarvoor vaak een hoger eigen risico of u moet het risico apart verzekeren. Of u kunt die schade alleen verzekeren is als u een hagelbestendig dak heeft.

Bespreek met ons welke dekking u wilt voor uw caravan of kampeerautoverzekering en wij zoeken daar een passende en betaalbare verzekering bij.