Wordt sparen weer de moeite waard?
Waarom stijgt de hypotheekrente wel en de spaarrente amper? Banken hebben als argument dat een verhoging van de spaarrente voor vrijwel álle spaartegoeden gaat gelden. Terwijl een hogere rente op hypotheken en leningen alleen geldt voor nieuwe afsluitingen. Want bij bestaande persoonlijke leningen en hypotheken staat de lage rente vaak nog voor lange tijd vast. Met een hogere spaarrente zijn banken dus direct duur uit, van een hogere rente op vaste leningen profiteren ze slechts geleidelijk aan. Toch is er meer aan de hand. Grootbanken profiteren ruimschoots van het verschil in spaar- en hypotheekrente, zo blijkt uit hun cijfers. Zij zagen stuk voor stuk hun winst verdubbelen.
Trouwe klanten
Er speelt dus meer. Dat banken hun spaarrentes niet verhogen, is bijvoorbeeld ook omdat ze het spaargeld op dit moment niet echt nodig voor het uitgeven van kredieten en hypotheken. Want de vraag daarnaar loopt terug. Daar komt bij dat spaarders honkvast zijn. Ze blijven bij hun eigen bank in plaats van over te stappen naar een partij die wél een hogere rente geeft. Banken, met name de grootbanken, voelen dus niet de noodzaak om de spaarrente te verhogen. Toch zijn er wel degelijk aanbieders waar u een hoger rendement krijgt op uw spaarrekening.
Rente en voorwaarden
Als u serieus werk wilt maken van vermogensvorming, kunt u met ons bespreken wat goede keuzes zijn. Wij vragen dan eerst wat uw spaardoel is. Wilt u een financiële buffer voor onverwachte uitgaven? Dan kunt u het beste een spaarrekening kiezen met een mooie rente, maar waar het geld wel vrij opneembaar is. Let dan goed op de voorwaarden. Soms geldt de hoge rente slechts voor een bepaalde periode of vanaf een bepaald bedrag. En kunt u ergens een losse spaarrekening openen zonder daar een betaalrekening te hebben?
Wanneer heeft u spaargeld nodig?
Ligt uw spaardoel verder in de toekomst? U wilt bijvoorbeeld sparen voor een wereldreis of u verwacht dat u over vijf jaar een nieuwe auto wilt kopen. Dan kunt u kiezen voor een spaardeposito. U zet dan uw geld een of meerdere jaren vast en profiteert daarmee van een hogere rente. Stal uw geld daar alleen als u zeker weet dat u het in die periode niet nodig heeft. Heeft u een nog langere spaartermijn voor ogen, bijvoorbeeld voor aanvullend pensioen of voor de studie van uw kind? Bespreek dan met ons op welke manier u uw vermogen het best kunt laten groeien.
Depositogarantiestelsel
Spaart u bij een Nederlandse bank, dan valt uw spaartegoed onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. U heeft dan de garantie dat u bij een faillissement van de bank tot 100.000 euro terugkrijgt. Maar er zijn tegenwoordig ook goede mogelijkheden om in het buitenland te sparen. Vraag ons dan of de aanbieder een betrouwbare partij is. Kies dan in ieder geval een bank die onder het Europese depositogarantiestelsel valt, met dezelfde garantie als het Nederlandse stelsel. En zet vanwege het grensbedrag niet meer dan 100.000 euro bij een bank.
Nu sparen weer aantrekkelijk wordt, is een goed advies over vermogensvorming welkom. Vraag ons naar uw mogelijkheden.