Zorgen over zorgkosten huisdier

U bent zelf verplicht verzekerd voor zorgkosten, maar uw huisdier niet. Terwijl ook uw huisdier vroeg of laat zorg nodig heeft. De medische zorg voor huisdieren is sterk verbeterd in de afgelopen decennia. Daardoor, maar de laatste tijd ook door de inflatie, zijn de tarieven  van de dierenarts flink gestegen. Een standaardconsult is sinds 2020 gemiddeld 19,8 procent duurder geworden. De kosten voor een castratie van een hond zijn 19,4 procent hoger en de tarieven voor een sterilisatie van een poes zijn sinds 2020 gemiddeld met 17,1 procent gestegen.

Geen geld voor de dierenarts
Die hoge tarieven zijn een probleem voor mensen met een huisdier die de rekening niet zomaar kunnen betalen. Het blijkt dat 21 procent een behandeling voor hun dier uitstelt vanwege de kosten en 16 procent heeft om die reden een behandeling zelfs helemaal niet laten uitvoeren of een bezoek aan de dierenarts vermeden. Vaccinaties, medicijnen, controles en dure behandelingen, er wordt mee gewacht tot er voldoende geld is. Bijvoorbeeld als het vakantiegeld binnen is of als er door te sparen weer genoeg in kas zit. Soms wordt er zelfs geld geleend om de rekening te betalen. Is er echt geen geld voor de behandeling, dan moet vaak om financiële redenen gekozen worden voor euthanasie. Heel verdrietig als het dier ook gered had kunnen worden.

Verplichte verzekering?
Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat op dit moment onderzoek doen naar de gestegen tarieven van de dierenarts en hoe die eventueel beperkt kunnen worden. Sommige dierenartsen pleiten voor een verplichte dierenverzekering, zoals dat in bijvoorbeeld Scandinavië al het geval is. Want van de 3,6 miljoen mensen in Nederland met een huisdier heeft nu slechts 5 procent een dierenverzekering. Als dat 100% zou zijn, zouden de premies sterk dalen en voor de meeste mensen betaalbaar zijn.  

Spaarpot en dierenverzekering
U kunt een spaarpotje aanleggen voor de dierenarts. Dat is zeker verstandig, maar bedenk dat de juiste behandeling kan oplopen tot duizenden euro’s. Vraag ons daarom ook naar de dierenverzekering en de mogelijke dekkingen. Als u een groot deel van een behandeling vergoed krijgt, kunt u het ontbrekende bedrag met uw spaargeld betalen. Zo krijgt uw huisdier toch de zorg die u hem gunt.